Ik ga op reis en ik neem (niet) mee...

Gepubliceerd op 23 juni 2025 om 12:36

Begin op tijd met voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk! Uitstellen is niet handig als het gaat om inpakken. Begin minimaal een week van te voren met de voorbereidingen. Een checklist is handig voor alles wat je nodig hebt voor je vakantie. Dat geeft overzicht en de kans dat je iets vergeet is niet zo groot.  En je hoeft op het laatste moment niet meer te haasten.

 

Maak gebruik van een checklist

Het is handig om een checklist te hebben. Een lijstje waar alles op staat dat je mee moet nemen. Je kunt in de dagen voor vertrek steeds iets afvinken. Een standaardlijstje dat je ergens van internet plukt en door de loop ter tijden steeds meer van jezelf maakt. Zelf heb ik lijstjes voor een korte vakantie of weekend en een "echte" vakantie. En een lijstje wat ik moet doen rondom de verzorging van onze kat.

Je kunt de lijstjes in categorieën verdelen zoals kleding, toiletartikelen, medicijnen, elektronica. En een aparte categorie voor documenten zoals paspoorten, tickets en reserveringen. Er zijn vele apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken en bijhouden van je checklist. 

Zelf maak ik veel gebruik van de mogelijkheid om lijstjes te maken via de app notities op mijn iPhone. Kan ik lekker afvinken. En ik maak in de week voor de vakantie "stapeltjes". Iedere keer dat ik iets tegenkom dat mee moet leg ik dat op het betreffende stapeltje.

Je kunt deze lijstjes ook als to do overzicht gebruiken. Alles wat je nog moet doen voor de vakantie zet je op je lijstjes. Ik maak zo'n lijstje per dag, wat klaar is vink ik af. Zo vergeet ik niets en hoef ik niet alles te onthouden. Je kunt deze notities overigens ook delen met anderen. Ook weer handig als je niet alles zelf wil doen en je huisgenoten ook mee wilt laten helpen! 

 

Strategisch inpakken

Bij het inpakken is het handig om strategisch te werk te gaan. Zware items onderin de koffer en lichtere er bovenop.  Dingen die je snel nodig hebt binnen handbereik, (vooral handig als je met kinderen op pad bent).  Je kunt kledingstukken oprollen in plaats van opvouwen. Dit voorkomt kreukels en bespaart ruimte.

Gebruik de zogenaamde ‘packing cubes’ om kleding georganiseerd te houden. Daarmee kun je ruimte besparen doordat je de inhoud stevig kunt samenpersen en je kunt je koffer heel overzichtelijk inpakken. Geen chaos in je bagage, je vindt alles direct terug.

 

Stel prioriteiten!

Wees realistisch wat je echt nodig hebt op vakantie. Neem niet voor iedere mogelijke situatie iets mee. Kies vooral kleding die je makkelijk kunt combineren en geschikt is voor verschillende gelegenheden. Beperk je vooral in het aantal schoenen en accessoires. Dé tip: neem vooral kleding mee die je normaliter ook draagt. Jurkjes die al lang in je kast liggen ga je ook op vakantie niet dragen. En op vakantie kun je ook een wasje doen.

Betrek je kinderen bij het inpakken

Je kunt kinderen al best jong bij het inpakken betrekken. Het kan gezellig en leerzaam zijn (als je op tijd begint anders wordt het stress!)  Als ze oud genoeg zijn kunnen ze hun eigen koffer inpakken. Geef een eenvoudig lijstje en leg uit wat ze zeker mee moeten nemen en waarom. Bijvoorbeeld 5 nachtjes weg is 5 keer ondergoed en sokken. Samen inpakken kan ook al voorpret betekenen!

 

Maak een ‘laatste moment’-tas

Dit is een tas waarin dingen zitten die je op de dag van vertrek nodig hebt. Je hebt zo alles dicht bij de hand. Bijvoorbeeld opladers, speelgoed, belangrijke documenten etc. Hierdoor hoef je op het laatste moment niet meer in je inmiddels ingepakte koffers te zitten.

Medicijnen en andere belangrijke items

Stop geen medicijnen of andere belangrijke zaken in je koffer, zorg dat je ze bij de hand hebt. Raak je je koffer kwijt, dan heb je een probleem!

Tot slot

Als je op tijd begint met je voorbereiding en je organisatie een beetje op orde hebt hoeft inpakken voor een vakantie niet stressvol te zijn. 

Geniet van je vakantie!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.